Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Waterbouwdag

Congres


3 oktober 2019 van 8:30 am tot 6:00 pm

Waterbouwdag

Waterbouwdag 2019: Naar circulair bouwen in water

Waterbouwdag en CO2 uitstooot – De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor een derde van de CO2 uitstoot. Om de klimaatafspraken van Parijs te halen, moet de bouwindustrie in 2050 maar liefst 77% minder CO2 uitstoten dan nu gebeurt. Deze enorme mondiale opgave heeft ook betrekking op onze waterbouwsector. Hoe kunnen wij hieraan bijdragen?

50% Minder CO2

Bij de versterking van de Afsluitdijk zijn bijvoorbeeld nieuwe blokken ontwikkeld die minder beton gebruiken en daardoor 50% minder CO2 uitstoten dan een conventionele versterking. Ook worden zonneparken gerealiseerd en wordt door efficiënt spuien en pompen veel energie bespaard. Een geweldige ontwikkeling!

Win-win situatie

Maar toch is er meer inzet en kennis nodig om de doelstellingen, die passen bij de nationale – en internationale klimaatakkoorden, te halen. Want naast de CO2-uitstoot gebruikt de bouwsector ook 40% van de gewonnen grondstoffen en produceert de sector enorme hoeveelheden afval. Kunnen we met circulaire waterbouw een win-win situatie creëren? Minder grondstoffen gebruiken én minder CO2 uitstoten?

Circulair denken

In veel projecten wordt al aandacht besteed aan deze duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruik van blokken voor de kustverdediging van de eerste Maasvlakte, voor nieuwe landwinning. Hoe kunnen we circulair denken nog meer meenemen in aanbesteding, ontwerp, beheer en onderhoud? En tot wat voor soort projecten leidt dit?

Innovatieve projecten

Tijdens de Waterbouwdag 2019 staan we aan de hand van aansprekende projecten stil bij deze vragen en de ontwikkelingen in onze sector.

Prof.dr.ir. Bas Jonkman, hoogleraar integrale waterbouwkunde TU Delft
Prof.dr.ir. Stefan Aarninkhof, hoogleraar kustwaterbouwkunde TU Delft

Details

Date:
3 oktober 2019
Time:
8:30 am tot 6:00 pm
Evenement Categorie:
Website:
http://www.waterbouwdag.nl/
Advertisment ad adsense adlogger