Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Naar alle (on)waarschijnlijkheid

Lezing


13 februari 2019 van 7:00 pm tot 9:30 pm

Het bestuur van de afdeling Filosofie en Techniek heeft het genoegen u uit te nodigen voor de discussieavond op 13 februari aanstaande met als onderwerp:

Naar alle (on)waarschijnlijkheid

Op 19 maart 2019 wordt in samenwerking met de Vereniging voor Wijsbegeerte een voordracht gegeven door prof. dr N.P. (Klaas) Landsman, met als onderwerp “Naar alle (on)waarschijnlijkheid, over de rol van toeval in wetenschap en filosofie.”

Toeval of niet, het bestuur wil op 13 februari bij de eerste bijeenkomst van het jaar de avond besteden aan het onderling van gedachten wisselen over de gapende kloof tussen de menselijke besluitvorming en de gigantische snelheid waarmee geprogrammeerde besluitvorming kan worden uitgevoerd door snelle dataverwerking. De menselijke besluitvorming is traag en doorloopt in stadia de imaginatie (waarneming, beeldvorming), inspiratie (wil tot handelen) en intuïtie. De dataverwerking is deterministisch causaal en gigantisch snel. De opslag van data is binair en niet aan tijd gebonden, terwijl het menselijk geheugen selectief filtert en in de tijd vervaagt. Hoe zal intuïtie zijn plaats gaan opeisen? Intuïtie is immers een manier van kennen die volstrekt buiten het begripsmatige denken en het stap voor stap redeneren staat. Ook, zie je wel wat je ziet en is de verwerking van data in gekende wetmatige verbanden te vertrouwen?

Op YouTube is een voordracht te vinden die wij aanraden om als voorbereiding op deze avond eens te bekijken. Deze is te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=GFxPMMkhHuA.

Vanuit het bestuur komt een korte inleiding om het gesprek in gang te zetten. Voor meer informatie over de voordracht van prof. Landsman zie https://www.trouw.nl/home/probeer-het-toeval-niet-te-verklaren-anders-blijf-je-bezig~af7c83fd/

Denkt u ook eens na over welke onderwerpen u als lid graag een voordracht georganiseerd wilt hebben. Ideeën kunt u doorgeven aan de secretaris Johan Hengst ().

NB De plaats van de bijeenkomst is veranderd. De vergaderzaal bevindt zich boven Restaurant Se7en. Dit is eveneens op loopafstand van het station Utrecht CS.

Details

Date:
13 februari 2019
Time:
7:00 pm tot 9:30 pm
Evenement Categorie:
Website:
https://www.kivi.nl/afdelingen/filosofie-techniek/activiteiten/activiteit/naar-alle-on-waarschijnlijkheid
Advertisment ad adsense adlogger