Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Circulaire Economie 2018

Seminar


15 januari 2018 tot 19 januari 2018

Week van de Circulaire Economie 2018

Week van de Circulaire Economie 2018

Van 15 tot en met 19 januari 2018 organiseert Nederland circulair! de Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze derde week van januari openen koplopers die nu al slim, circulair ondernemen hun deuren voor ondernemers die graag aan de slag willen met de circulaire economie.

Van kleine, diepgravende keukentafelgesprekken tot grotere evenementen rond de circulaire economie – voor ieder wat wils. In totaliteit zijn er ruim 40 events.

Week van de Circulaire Economie 2018

In de derde week van januari zoemt en bruist het rondom de circulaire economie. Tijdens de Week van de Circulaire Economie openen meer dan 40 circulaire koplopers – van tapijtmaker tot bank tot steenwolproducent – hun deuren. Zij inspireren, informeren en activeren andere organisaties om aan de slag te gaan met de even kansrijke als urgente transitie naar de circulaire economie. Van kleine, diepgravende keukentafelgesprekken tot grotere evenementen rond de circulaire economie – er is voor ieder is er wat wils.
Een overkoepelende communicatiecampagne activeert potentiële deelnemers en vraagt aandacht voor de even kansrijke als urgente transitie naar de circulaire economie. De uitreiking van de Circular Award in samenwerking met het Rijksbrede Programma CE speelt dit jaar een hoofdrol.

Impact

In 2017 achtte 87% van de organisatoren het (zeer) waarschijnlijk dat deelnemers circulaire principes gaan toepassen in hun bedrijfsvoering.

Missie

Bedrijfsleven en organisaties informeren over de kansen van circulair ondernemen. Activeren om circulaire principes toe te passen in hun businessmodel.

circulairondernemen.nl

Circulairondernemen.nl is de online community van het programma Nederland circulair!. Dit programma stimuleert mensen en organisaties om circulair te ondernemen en innovatiever te produceren, consumeren, financieren en organiseren. Behalve de community organiseren we ook praktische activiteiten en bieden we handige tools om het bedrijfsleven ‘circulair’ verder te helpen.

Nederland circulair! wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en uitgevoerd door MVO Nederland, Circle Economy, De Groene Zaak, Het Groene Brein, Sustainable Finance Lab en RVO.nl.

Waarom?

We produceren in ons huidige economische systeem nog steeds vaak op lineaire wijze: grondstoffen worden producten en daarna afval of brandstof. De bestaande mogelijkheden voor hergebruik en recycling leveren meestal minderwaardige goederen of grondstoffen op. Daarmee vernietigen we miljarden euro’s per jaar, rekende TNO voor. Grondstoffen worden bovendien schaarser (en dus duurder) en de afvalberg groeit.

Deze situatie is niet veel langer houdbaar. Bedrijven, organisaties en overheden werken aan alternatieven, maar het gaat niet snel genoeg. Ook zijn de alternatieven vaak gericht op het optimaliseren van het bestaande. Gelukkig groeit de aandacht voor een circulair systeem, met hoogwaardig hergebruik en recycling. In dit circulaire systeem staan materiaalkeuze, ontwerp en waarde aan de basis van de kringloop waarin de producten (of onderdelen en materialen daarvan) na gebruik kunnen worden hergebruikt als volwaardig product, onderdelen van een product of als grondstof. Met andere woorden: het afval van de een is de grondstof voor de ander. Dit levert, tot nu toe nog veel, onbenutte ondernemerskansen op!

Bedrijven én overheden aan de slag:

Het kabinet Rutte II streeft naar een circulaire economie. Maar dit is geen zaak van de overheid alleen, want juist het bedrijfsleven heeft veel te winnen bij ondernemerschap op basis van circulaire principes. Daarom verenigde een groep maatschappelijke organisaties zich in 2014 om samen met de overheid de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Dit was de basis van het programma Nederland circulair! waarin wij nu samenwerken om bedrijven en organisaties te ondersteunen om circulair ondernemen in de praktijk te brengen.

Details

Start:
15 januari 2018
End:
19 januari 2018
Evenement Categorie:
Branche:
Materialen (engineering)
Event Tags:
Website:
https://www.circulairondernemen.nl/cirkels/week-circulaire-economie
Advertisment ad adsense adlogger